Blogi

16. huhti, 2015

Vaalit lähestyvät. Olen kiertänyt jokaisessa Keski-Suomen kunnassa vaalien aikana. On ollut toritapahtumia, tupa-iltoja, vaalipaneleita ja tavallisia ihmiskohtaamisia.

Olen saanut paljon kannnustusta, mikä on auttanut jaksamaan. Ihmiset kertovat huolejaan arjesta ja vaikeuksista. kertojat ovat olleet helpottuneita, että olen ehdokas, joka tietää näitä asioita, terveydenhuollon asiat kun ovat välillä hyvin kiemuraisia.

Mutta pari päivää vielä ehdokasmatkaa. Käyn huomenna Jyväskylässä, Joutsassa, Korpilahdella, Jämsässä ja Jämsänkoskella yhdessä ehdokas Ilkka Kemppaisen kanssa. Lauantaina ajattelin käydä Jämsässä, Keuruulla ja Laukaassa.

 

ja Sunnuntaina käyn itse äänestämässä. Sunnuntai-iltana tukiryhmäläisiä tulee meille ja katsomme, kuinka minun käy! 1000 ääntä pitäisi vähintään saada......

9. huhti, 2015

Olen viime aikoina saanut paljolti viestejä.

Esimerkiksi yksi vanhus otti yhteyttä eutanasia-asiasta. Vanhus kysyi mielipidettäni ja vastasin hänelle, että mielestäni eutanasia on perusteltua, jos ihminen on kärsinyt pitkään ja toivoo kärsimyksen loppumista. Olen tehohoitajana nähnyt näitä tilanteita ja tämä eutanasia pitäisi olla vapaaehtoinen asia Suomessa.

Vanhuspalveluissa on ollut harmia monilla ihmisiä. Esimerkiksi ihmistä on makuutettu terveyskeskuksessa, kun ollut heikkouden oireita. Sitten on muutaman päivän päästä ajateltu, että pitäisikö päätä kuvata. Pää oli kuvattu ja tuloksena aivoinfarkti. Aivoinfaktin ensioireista ihmisen pitää olla neljän tunnin sisällä hoidossa, ei muutaman päivän päästä. Ihminen oli kaiken kukkuraksi laitettu kotiin ja kuntoutus oli jäänyt huonolle osalle. Nyt ihminen on kotioloissa, kotipalvelu käy moikkaamassa ja kuntoutus on mitä on. Hienoa tämä nopea potilaan hoitopolku ja tehokas kuntoutus, joka on joskus potilaan itse hoidettava.

Politiikan puolella puhutaan, että sairaanhoitajia voidaan vähentää, kun sairaanhoitajat istuu vaan tietokoneilla hoitolaitoksissa. Ei tainnut asiantuntija, joka tiedon on antanut, tietää miksi me kirjataan terveydenhuollossa. Esimerkiksi Kanta-palveluun pitää hoitajan tehdä hoidosta nykyään yhteenveto hoidosta, laki määrää! Tämä kirjaus tuli lisänä muiden päälle, ei hoitajat turhaan istu koneella.

2. huhti, 2015

MIELIPIDEKIRJOITUS KSML 2.4.2015:

 

VANHUSTEN KOTIHOITOPALVELUT POTILASTURVALLISUUTTA NOUDATTAEN

 

Julkisuudessa on paljon keskusteltu siitä kuinka omaisten tulisi ottaa vastuu vanhusten hoidossa ja kuntien pitäisi purkaa laitosasumisen paikkoja. Vanhus voidaan hoitaa kotona omaishoidon tuen turvin. Palkkion taso määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan. Omaishoidon tuki on harkinnanvarainen etuus ja sitä myönnetään talousarviossa annetun määrärahan puitteissa. Toivon, että seuraavalla eduskuntakaudella saadaan omaishoitotuki Kelan maksettavaksi, jolloin eriarvoisuus omaishoitajien välillä vähenisi ja eriarvoisuus kuntien kesken poistuisi.

Väestön keski-iän noustessa yksinäisiä ja huonokuntoisia vanhuksia on tulevaisuudessakin ja sen varaan ei voi laskea, että kaikki vanhukset pärjäävät sairaana yksin kotona tai omaisen kanssa. Kotihoidossa hoitajilla on kiire ja monissa kunnissa hoiva- ja palveluasumista on riittämättömästi. Kansansairauksien lisääntyminen, syrjäytyminen, työvoiman vähentyminen ja siiloutunut palvelujärjestelmä lisäävät potilasvahinkoja ja heikentävät kokonaisuudessaan potilasturvallisuutta.

Vanhuspalvelulaki sääti laitoksiin hoitajamitoituksen, mutta kotihoitoon sitä ei ole tehty. Kotihoidon arkea näyttäisi olevan, että vanhuksia voidaan ottaa lisää asiakkaaksi ja sama hoitohenkilömäärä hoitaa lisääntynyttä asiakasmäärää. Monilla paikkakunnilla hoitajat kertovat, että heillä jää esimerkiksi iltavuorossa vanhuksia väliin kun kaikkien luona ei ehditä käymään. Kunnan kotipalvelu tulee toteuttaa niin että kunta voi osoittaa riittävät resurssit eettisesti päivänvaloa kestävän kotihoidon toteuttamiseksi

Kotihoidon toimintaa tulisi kehittää varmistamalla riittävä henkilöstömäärä ja luomalla yhteiset hoitokäytänteet koko Keski-Suomessa. Organisaation johdossa pitää korostua osaamisen, koulutuksen ja työelämän käytäntöjen tunteminen. Oman alueensa asiakkaiden tarpeet huomioon ottaen pitää nyt keskittyä määrittämään tavoitteet lähipalveluille ja asiakkaan hoidon laadulle ja vaikuttavuudelle niin että potilasturvallisuuslain pykälät toteutuvat.

 

 

23. maalis, 2015

ITÄHÄME - lehti. Haastattelu lehdessä 16.3.2015

Toimittaja Osmo Kuisma

 

Leivonmäellä Joutsassa asuva Sari Hovila haluaa päästä eduskuntaan ajamaan etenkin sosiaali- ja terveysasioita.

– Tämä sote-kuvio pitää saada jotenkin selväksi. Maakunnallinen malli on paras vaihtoehto, koska sillä pystytän pitämään yllä lähipalvelut. Siinä auttaa yksi rahoituskanava. Tosin siinäkin poliittisella päätöksenteolla on suuri valta, halutaanko lähipalvelut säilyttää vai karsitaanko niitä, Sari Hovila sanoo.

Toinen vaihtoehto olisi yksikertaisesti kulukuri.

– Jos kakun päältä olisi karsittu koristeita jo aikaisemmin, tällainen sote-hömppä olisi tarpeeton. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on oikeasti onnistuttu säästämään karsimalla kulurakennetta potilaiden kärsimättä, Sari Hovila sanoo.

Puhua pitää myös vanhustenhuollosta.

– Paljon on puhuttu, että vanhukset on hoidettava kotona. Pitää kuitenkin olla monenlaisia malleja tehostetusta kotihoidosta laitoshoitoon. Onko se säästöä, jos kotona asuvat vanhukset joutuvat käyttämään enemmän muita palveluja. Monet kärsivät myös yksinäisyydestä. Kaikkia hoitoja ei voi jättää omaisten vastuulle, Sari Hovila sanoo.

 

Leivonmäellä asuva ja Jyväskylässä töissä käyvä Sari Hovila haluaa puolustaa maaseutua.

– Maaseudulla pitää saada asua, vaikka työpaikka olisi muualla. Eivät täällä työmatkat ole sen pitempiä kuin pääkaupunkiseudulla. Maalla on hyvä asua, kun lähipalvelut ovat kunnossa. Maaseudun elävänä pitämiseksi pitää mahdollistaa myös uusien asuntojen rakentaminen haja-asutusalueelle, Sari Hovila sanoo.

Tietysti elämällä maaseudulla pitää olla myös työpaikkoja.

– Uusia yrityksiä pitää olla innolla ottamassa vastaan, jos jotkut haluavat sellaisia perustaa. Kyllä kunnallisella sektorillakin pitää olla työpaikkoja. Sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja ei saa hävittää maaseudultakaan.

 

Joutsan seudunkin kannalta tärkeänä kärkihankkeena Sari Hovila pitää Äänekosken uutta tehdasinvestointia.

– Metsätalous on meidän maaseudun juttu. Äänekosken investointi lisää työpaikkoja täällä. Myös energiapuu voi työllistää entistä enemmän, kun siitä vielä maksettaisiin paremmin alkutuottajallekin. Energiapuu ei lähde liikkeelle, jos metsänomistaja joutuu maksamaan siitä, Sari Hovila sanoo.

Myös pienempiä hankkeita pitää edistää maaseudulla.

– Tietysti kaikki ehdokkaat sanovat, että nopea laajakaista pitää saada kaikkiin kuntiin ja tiet kuntoon. Eikä enää uusia kuntaliitoksia, sanoo nimimerkki entinen leivonmäkinen.

 

Natoon Suomea ei pitäisi Sari Hovilan mielestä viedä.

– Paljonhan on puhuttu Venäjän uhkasta, mutta en ainakaan vielä pidä Venäjää uhkana Suomelle. Mutta kova työ siinä on, että rauha pysyisi. Yhteistyössä EU:n puitteissa ja Ruotsin kanssa olisi voimaa, Sari Hovila sanoo.

 

16. helmi, 2015

Kotihoito kunniaan vai oliko se niin?

Monissa paikoissa keskustellaan kotihoidon suuresta mahdollisuudesta, yhteiskunta säästää. Viimeksi tänään kuulin poliitikon suusta, kuinka vanhukset saavat liikaa lääkkeitä (osittain totta) ja jos lääkehoitoa vähennettäisiin niin vanhukset alkaisivat taas kävelemään. Hassua, että tätä ei vielä olla toteutettu lääkäreiden kanssa suuressa mittakaavassa laitoksissa, kun meidän laitoshoito kuitenkin maksaa paljon....

Kotihoitoa ja perhehoitoa ylistetään ja se on ihan ok, jos löytyy omainen tai perhehoitaja, joka on valmis vanhustyöhön ja vanhus on vielä kävelevä ja hyväkuntoinen. Kävin viikolla Leivonmäen vanhainkodissa tutustumassa ja on todella suuri harmi, että tällä hetkellä keskustellaan laitospaikkojen vähentämistä Joutsan kunnan alueella.

Samaan aikaan, Helsingissä ensihoitolääkäri Markku Kuisma ihmettelee yhteiskunnan tahtotilaa ajaa laitospaikat alas. Helsingissä ambulanssikyydit ovat nousseet huimasti, kun ambulanssit vierailevat usein vanhuksen kotona, välttämättä eivät ota vanhusta kyytiin vaan käyvät paikan päällä katsomassa tilanteen, usein on kyse yleistilan laskusta. Jos vanhus viedään sairaalaan niin pian vanhus on kuitenkin kotona takaisin ja sama homma jatkuu. Kotipalvelu saattaa käydä vaikka neljä kertaa päivässä, mutta se ei tuo tarpeeksi turvallisuutta ja helposti nojaudutaan myös hätänumeroon. Kuopiossa on myös ambulanssihälytysten määrä noussut vanhusten kohdalla reippaasti vuoden aikana.

Onko suunta oikea? Kotihoito ja perhehoito ok, mutta kun yleiskunto tarpeeksi heikkenee niin vanhus tarvitsee oikeanlaista hoitoa, jota ammattilaiset voivat antaa laitoksessa asiaan kuuluvalla tavalla potilasturvallisuutta noudattaen ja vanhus saa hyvän arjen, turvallisesti.