9. huhti, 2015

18. Mielipiteitä 9.4.2015

Olen viime aikoina saanut paljolti viestejä.

Esimerkiksi yksi vanhus otti yhteyttä eutanasia-asiasta. Vanhus kysyi mielipidettäni ja vastasin hänelle, että mielestäni eutanasia on perusteltua, jos ihminen on kärsinyt pitkään ja toivoo kärsimyksen loppumista. Olen tehohoitajana nähnyt näitä tilanteita ja tämä eutanasia pitäisi olla vapaaehtoinen asia Suomessa.

Vanhuspalveluissa on ollut harmia monilla ihmisiä. Esimerkiksi ihmistä on makuutettu terveyskeskuksessa, kun ollut heikkouden oireita. Sitten on muutaman päivän päästä ajateltu, että pitäisikö päätä kuvata. Pää oli kuvattu ja tuloksena aivoinfarkti. Aivoinfaktin ensioireista ihmisen pitää olla neljän tunnin sisällä hoidossa, ei muutaman päivän päästä. Ihminen oli kaiken kukkuraksi laitettu kotiin ja kuntoutus oli jäänyt huonolle osalle. Nyt ihminen on kotioloissa, kotipalvelu käy moikkaamassa ja kuntoutus on mitä on. Hienoa tämä nopea potilaan hoitopolku ja tehokas kuntoutus, joka on joskus potilaan itse hoidettava.

Politiikan puolella puhutaan, että sairaanhoitajia voidaan vähentää, kun sairaanhoitajat istuu vaan tietokoneilla hoitolaitoksissa. Ei tainnut asiantuntija, joka tiedon on antanut, tietää miksi me kirjataan terveydenhuollossa. Esimerkiksi Kanta-palveluun pitää hoitajan tehdä hoidosta nykyään yhteenveto hoidosta, laki määrää! Tämä kirjaus tuli lisänä muiden päälle, ei hoitajat turhaan istu koneella.