23. maalis, 2015

16. Itähämeen haastattelu 16.3.2015

ITÄHÄME - lehti. Haastattelu lehdessä 16.3.2015

Toimittaja Osmo Kuisma

 

Leivonmäellä Joutsassa asuva Sari Hovila haluaa päästä eduskuntaan ajamaan etenkin sosiaali- ja terveysasioita.

– Tämä sote-kuvio pitää saada jotenkin selväksi. Maakunnallinen malli on paras vaihtoehto, koska sillä pystytän pitämään yllä lähipalvelut. Siinä auttaa yksi rahoituskanava. Tosin siinäkin poliittisella päätöksenteolla on suuri valta, halutaanko lähipalvelut säilyttää vai karsitaanko niitä, Sari Hovila sanoo.

Toinen vaihtoehto olisi yksikertaisesti kulukuri.

– Jos kakun päältä olisi karsittu koristeita jo aikaisemmin, tällainen sote-hömppä olisi tarpeeton. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on oikeasti onnistuttu säästämään karsimalla kulurakennetta potilaiden kärsimättä, Sari Hovila sanoo.

Puhua pitää myös vanhustenhuollosta.

– Paljon on puhuttu, että vanhukset on hoidettava kotona. Pitää kuitenkin olla monenlaisia malleja tehostetusta kotihoidosta laitoshoitoon. Onko se säästöä, jos kotona asuvat vanhukset joutuvat käyttämään enemmän muita palveluja. Monet kärsivät myös yksinäisyydestä. Kaikkia hoitoja ei voi jättää omaisten vastuulle, Sari Hovila sanoo.

 

Leivonmäellä asuva ja Jyväskylässä töissä käyvä Sari Hovila haluaa puolustaa maaseutua.

– Maaseudulla pitää saada asua, vaikka työpaikka olisi muualla. Eivät täällä työmatkat ole sen pitempiä kuin pääkaupunkiseudulla. Maalla on hyvä asua, kun lähipalvelut ovat kunnossa. Maaseudun elävänä pitämiseksi pitää mahdollistaa myös uusien asuntojen rakentaminen haja-asutusalueelle, Sari Hovila sanoo.

Tietysti elämällä maaseudulla pitää olla myös työpaikkoja.

– Uusia yrityksiä pitää olla innolla ottamassa vastaan, jos jotkut haluavat sellaisia perustaa. Kyllä kunnallisella sektorillakin pitää olla työpaikkoja. Sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja ei saa hävittää maaseudultakaan.

 

Joutsan seudunkin kannalta tärkeänä kärkihankkeena Sari Hovila pitää Äänekosken uutta tehdasinvestointia.

– Metsätalous on meidän maaseudun juttu. Äänekosken investointi lisää työpaikkoja täällä. Myös energiapuu voi työllistää entistä enemmän, kun siitä vielä maksettaisiin paremmin alkutuottajallekin. Energiapuu ei lähde liikkeelle, jos metsänomistaja joutuu maksamaan siitä, Sari Hovila sanoo.

Myös pienempiä hankkeita pitää edistää maaseudulla.

– Tietysti kaikki ehdokkaat sanovat, että nopea laajakaista pitää saada kaikkiin kuntiin ja tiet kuntoon. Eikä enää uusia kuntaliitoksia, sanoo nimimerkki entinen leivonmäkinen.

 

Natoon Suomea ei pitäisi Sari Hovilan mielestä viedä.

– Paljonhan on puhuttu Venäjän uhkasta, mutta en ainakaan vielä pidä Venäjää uhkana Suomelle. Mutta kova työ siinä on, että rauha pysyisi. Yhteistyössä EU:n puitteissa ja Ruotsin kanssa olisi voimaa, Sari Hovila sanoo.