16. helmi, 2015

15. Vanhuksen hyvä arki 14.1.2015

Kotihoito kunniaan vai oliko se niin?

Monissa paikoissa keskustellaan kotihoidon suuresta mahdollisuudesta, yhteiskunta säästää. Viimeksi tänään kuulin poliitikon suusta, kuinka vanhukset saavat liikaa lääkkeitä (osittain totta) ja jos lääkehoitoa vähennettäisiin niin vanhukset alkaisivat taas kävelemään. Hassua, että tätä ei vielä olla toteutettu lääkäreiden kanssa suuressa mittakaavassa laitoksissa, kun meidän laitoshoito kuitenkin maksaa paljon....

Kotihoitoa ja perhehoitoa ylistetään ja se on ihan ok, jos löytyy omainen tai perhehoitaja, joka on valmis vanhustyöhön ja vanhus on vielä kävelevä ja hyväkuntoinen. Kävin viikolla Leivonmäen vanhainkodissa tutustumassa ja on todella suuri harmi, että tällä hetkellä keskustellaan laitospaikkojen vähentämistä Joutsan kunnan alueella.

Samaan aikaan, Helsingissä ensihoitolääkäri Markku Kuisma ihmettelee yhteiskunnan tahtotilaa ajaa laitospaikat alas. Helsingissä ambulanssikyydit ovat nousseet huimasti, kun ambulanssit vierailevat usein vanhuksen kotona, välttämättä eivät ota vanhusta kyytiin vaan käyvät paikan päällä katsomassa tilanteen, usein on kyse yleistilan laskusta. Jos vanhus viedään sairaalaan niin pian vanhus on kuitenkin kotona takaisin ja sama homma jatkuu. Kotipalvelu saattaa käydä vaikka neljä kertaa päivässä, mutta se ei tuo tarpeeksi turvallisuutta ja helposti nojaudutaan myös hätänumeroon. Kuopiossa on myös ambulanssihälytysten määrä noussut vanhusten kohdalla reippaasti vuoden aikana.

Onko suunta oikea? Kotihoito ja perhehoito ok, mutta kun yleiskunto tarpeeksi heikkenee niin vanhus tarvitsee oikeanlaista hoitoa, jota ammattilaiset voivat antaa laitoksessa asiaan kuuluvalla tavalla potilasturvallisuutta noudattaen ja vanhus saa hyvän arjen, turvallisesti.