1. helmi, 2015

11. Ensivasteasiaa 25.1.2015

Terveisiä Tulimeri 2015 - risteilyltä!

Taasen oli Baltic Princes -laiva täynnä palokuntahenkisiä ihmisiä ympäri Suomen. Olin Leivonmäen VPK:n mukana risteilyllä, jossa toimin mukana ensivastekouluttajana ja ensivastetoiminnassa.

VPK on yhdistysmuotoinen, vapaaehtoisperiaatteella toimiva sopimuspalokunta, joka on tehnyt sopimuksen pelastuslaitoksen kanssa sammutus-, pelastus- ja muiden erikseen sovittujen palveluiden tuottamisesta. näihin kuuluu mm. ensivastetoimintaa, jota Suomessa harjoittaa noin 200 VPK -yhdistystä. VPK:lla on myös muuta oheistoimintaa, joka tarjoaa aktiviteettia esimerkiksi kunnan nuorisolle nuoriso-osaston kautta. Näistä asioista kirjoitinkin Maaseudun Tulevaisuus -lehteen.

Keskustelin risteilyllä Suomen Sopimuspalokuntien liiton toiminnanjohtaja (SSPL) Isto Kujalan kanssa tästä ensivastetoiminnassa supistamisesta, mikä tällä hetkellä Suomessa on menossa. Pelastuslaitokset karsivat kuluja niinkuin myös sairaanhoitopiirin toiminta, joka on vähentänyt ensivastetoiminnassa hälytyksiä paljon esimerkiksi Keski-Suomessa. Liitto on ollut yhteyksissä Sosiaali-ja Terveysministeriöön tästä asiasta, mutta asia kaipaa lisää keskustelua kentällä.