19. tammi, 2015

8.Lääkkeet ja potilasturvallisuus 06.01.2015

Tänään oli mielenkiintoinen juttu Keskisuomalaisessa terveydenhuollon lääkejakelusta.
Useisiin isoihin sairaaloihin on tullut automaattilaitteet, jotka keräävät potilastietojärjestelmästä potilaiden käyttämät lääkkeet. Järjestelmä huomauttaa, mitkä lääkkeet vähissä ja lisää turvallisuutta, kun sairaanhoitaja ottaa tarvitsemansa lääkkeen potilaalle automaatista.Tälläinen järjestelmä on tulossa uuteen sairaalaan Keski-Suomessa.

Mutta vanha järjestelmä toimii hyvin monissa terveyden- ja sosiaalihuollon paikoissa.
Eli koulutettu hoitaja ottaa toivon mukaan oikean lääkkeen hyllystä ja vie sen oikealle potilalle. Tämän päivän lehdessä oli maininta, että jossakin paikassa on jääty kiinni siitä valvontaviraston toimesta; lääkkeet on laitettu yhteiseen kuppiin ja vanhukset ovat siitä saaneet napsia lääkkeitä. Onko tämä oikeasti tätä päivää??

Nykyään puhutaan paljon potilasturvallisuudesta ja siitä, että potilaiden lääkeasioihin kuuluvat seikat pitäisi jokaisen hoitajan hyvin tietää.
Sairaanhoitajille pidetään peruskoulutuksessa hyvin koulutusta lääkeasioista ja siitä, miten lääkeasioihin pitää yleensä suhtautua. Mikä menee sitten pieleen, että valvontaviraston tarkastuksessa joku hoitaja on laittanut lääkkeet vaan kippoon ja siitä saa jokainen napsia mieleisiään?

Hoitajia valvotaan sairaaloissa suht hyvin. Jokainen sairaanhoitaja joutuu uusimaan lääkelupansa viiden vuoden välein ja yksiköiden esimiehet ovat vastuussa hoitajien tekemisistä. Mitä pienempiin yksiköihin mennään, jossa esimies ei ole välttämättä terveydenhuollon osaaja niin tuleeko vääristymiä? Onko tärkeämpää saada viivan alle hyvä tulos kuin se, että potilasturvallisuutta tulee hyvin noudattettua?
Vai onko hoitajien täydennyskoulutuksesta säästetty?

Entäs, kun kaikki vanhukset pitää hoitaa kotona tulevaisuudessa. Kuka valvoo, että vanhus ottaa lääkkeensä oikein ja ajallaan?