19. tammi, 2015

4. SOTE säästöjä 13.12.2014

Kuka maksaa Ja mitä SOTE:ssa?

Nyt on paljolti keskusteltu tulevaisuuden SOTE - maksuista. Kuka kunta maksaa minkäkin verran, mikä perustuu kunnan asukastiheyteen ja keskustaajaman kokoon. Uudessa mallissa maaseudut ovat SOTE-voittajia kaupunkeihin verrattuna.

Mutta muuttuuko oikeasti mikään? Jos turhaa potilasrallia terveydenhuollossa lopeteta ja terveydenhuollon paikoissa opita säästämään niin näistä uusista rahojen jakautumisperusteista ei juurikaan ole hyötyä. Vai onko tämä pakottamista uusiin kuntaliitoksiin sen myötä, kun kunnan SOTE - maksut nousevat kohtuuttomasti.

Töissä on tullut nestepussikaappiin nestepussien hinnat. Tämä ajauttaa taloudelliseen ajatteluun. Tilataanko meillä turhia lääkkeitä hoitopaikkoihin ihan sillä perusteella kun on ennenkin tilattu?

Työkaveri opetti tänään minulle, että jos otat tämän haavatuotteen niin maksaa alle euron ja jos otat tämänkin maksaa lähes kympin. Sanoinkin hänelle, että laittakaa hintalaput myös haavatuotekaappiin niin saadaan materiaalikustannukset alaspäin.

Uudessa sairaalassa tavaroiden logistiikka todennäköisesti alentaa kustannuksia, mikä sinällään aiheuttaa säästöjä. Tietyillä toimenpiteillä ei ajauduttaisi voimakkaisiin henkilöstösaneerauksiin.

Taloudellisin ajatuksin, Sari