19. tammi, 2015

3. Vanhustenhuoltoasiaa 03.12.2014

Hei taas!

Kiirettä on pitänyt. Olen töissä edelleen ja olen käynyt muutamissa paikoissa esittäytymässä ehdokkaana. Matkan varrella olen saanut kehuja siitä kuinka olen uskaltanut lähteä mukaan poliittiseen meininkiin ja vielä eduskuntavaaleihin.

Yleensä en ole pienistä asioista hetkahtanut mihinkään suuntaan. Tutut tietävät hyvin minun kenttätyöni ja mitä olen kehitellyt sairaalamaailmassa yhdessä muiden kanssa. Mutta minua kiinnostaa myös se yhteiskunnallinen puoli, kuinka me saamme hyvää hoitoa jatkossakin arjen keskellä ja siitähän se lähtee, että jonkin näitä asioita on oltava edistämässä eduskunnassakin.

Kirjoitin viikonloppuna Terveyshallintotieteen tehtävää, jossa tuli miettiä organisaatiotason käsitteitä. Otin pariksi käsitteeksi hallinnon ja päätöksenteon. Hallinnossa mietitään rakenteen muodostumista ja toiminnan sujuvuutta, mutta poliittinen päätöksenteko saattaa viedä toimintaa joskus väärään suuntaan. Tämä on yksi syy, miksi olen lähtenyt mukaan politiikkaan.

Nyt esimerkiksi monissa kunnissa mietitään sitä, että vanhusten laitospaikkoja on vähennettävä. Kunnissa esitellään lukuja kuinka vanhusten laitoshoito maksaa. Etlan mukaan suomalainen on laitoksessa keskimäärin kolme vuotta ennen kuolemaansa. Kolmen vuoden hoito laitoksessa maksaa noin 150 000 euroa. Päätöksenteossa saatetaan ajaa alas pitkäaikaisia laitospaikkoja numeroiden perusteella.

Entä jos lähimmäinen sairastuu esimerkiksi aivoinfaktiin? Voidaanko me turvata edullisessa kotihoidossa hyvä arki? Kotihoito kyllä käy kotona tarvittaessa useammin, mutta kotihoito ei voi olla läsnä koko ajan. Yksi tuttavani kertoi, että hänen äitinsä luona kävi aamulla ja illalla kunnallinen kotihoito, iltapäivällä yksityinen kotihoito ja aamupäivällä tuttavani. Siitä huolimatta vanhus oli päässyt kaatumaan, josta aiheutui lantion murtuma.

Vanhuksilla on yleensä monia sairauksia lääkehoitoineen. Lääkkeiden sivuvaikutuksista tai yhteisvaikutuksista huimausoireita saattaa esiintyä, mikä aiheuttaa tapaturmaisia kaatumisia. Tapaturmaisten kaatumien myötä tapahtuu pitkittynyttä laitoshoitoa ja kunnon heikkenemistä ja ennenaikaisia kuolemantapauksia.

Saataisiinko vanhustenhuoltoon apua palveluseteleistä? Saataisiin hoitoa myös yksityiseltä puolelta ja palveluntarjoajia tulisi enemmän markkinoille lisääntyvään vanhustenhoitoproblematiikkaan.